Informuojame, jog svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies)
Sutikdami, paspauskite mygtuką 'Sutinku'.
Sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus savo interneto naršyklės nustatymuose.
Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo sąlygomis.

Naujienos

Atstatomos Šv. Jono bažnyčios vietoje rastas Karaliaučiaus universiteto ženkliukas

Temos:

Tarp beveik 1000 Šv. Jono bažnyčios vietoje archeologų aptiktų radinių 2019 metais rastas ženkliukas, kuriame vaizduojamas Prūsijos kunigaikštis Albrechtas.

 

Pokaryje niveliavus nugriautos Šv. Jono bažnyčios aplinką į sluoksnį pateko įvairialaikių radinių, susijusių ne tik su bažnyčios vidaus ar išorės architektūra, bet ir greta stovėjusios mokyklos reliktais. Archeologų rastas bronzinis ženklelis su jame pavaizduotu kariu iškart patraukė akį ir norą atskirai pasidomėti, kas jame pavaizduota. Ženkliuko forma atitinka dekoratyviais šarvais perteiktą portretuojamą, dešinėje rankoje laikantį iškeltą kalaviją, pasiremiant į skydą. Kitos ypač identifikavimui aktualios detalės – dvi knygos ir įrašas. Viena knyga po kairiąja kario ranka, o priešais jį – kita – atversta knyga su dviem heraldiniais karūnuotais ereliais viršelyje. Apačioje esančio puslankiu sutrumpinto užrašo „CIVIS ACAD. ALB.“ nesutrumpintas variantas lotynų kalba CIVIS ACADEMIAE ALBERTI neleidžia suabejoti, kad pavaizduotas asmuo yra Prūsijos kunigaikštis Albrechtas (1490–1568), Karaliaučiaus Albertinos universiteto (vok. Albertus-Universität Königsberg, 1544–1945) įkūrėjas. 

 

Segėjo universiteto studentai, vėliau abiturientai

 

Tokie ženkleliai pradėti gaminti 1801 m. Pirmiausiai juos nešiojo Karaliaučiaus universiteto studentai, tradiciškai įsisegę į studentiškas kepuraites su snapeliu (vok. Couleurmütze), o vėliau – ir Rytų Prūsijos aukštesniųjų mokyklų, daugiausiai gimnazijų, abiturientai, įprastai juos įsisegę į mokyklinių švarkų atlapus. Kaip jie atrodė aprangoje, leidžia įsivaizduoti Rastenburgo abiturientai, įmažinti 1929 m. nuotraukoje. Joje pozuojantys jaunuoliai jų segi net ne po vieną. Švarkų apykaklės tiesiog nusėtos dešimtimis tokių ženkliukų.

 

Greta Šv. Jono bažnyčios mokykla, virtusi gimnazija

 

Klaipėdoje rastas ženkliukas leidžia svarstyti, kad Rytų Prūsijoje aukštesniųjų mokyklų, gimnazijų tradicija neaplenkė ir Klaipėdos. Kaip liudija istoriniai duomenys, greta Šv. Jono bažnyčios (Tomo g.) nuo 1860 m. veikė gimnazija, o 1888 m. jai suteiktas karališkosios (valstybinės) gimnazijos statusas. 1895 m. name pradėjo veikti Senamiesčio berniukų vidurinė mokykla (Altstädtische Knaben‐Mittelschule zu Memel).

 

Rastas radinys perduotas Mažosios Lietuvos istorijos muziejui.